Alt du trenger å vite om gravstell

Alt du trenger å vite om gravstell

For mange er det viktig med en velstelt og fin grav, da dette er et sted hvor både familie, venner og kjente drar for å minnes den avdøde.

Publisert: 8.12.2021 klokken 15:12

Sist endret: 8.8.2023 klokken 12:31

For mange er det viktig med en velstelt og fin grav, da dette er et sted hvor både familie, venner og kjente drar for å minnes den avdøde. Vi forteller deg alt du trenger å vite om gravstell!

Det er en del regler og kutyme som gjelder for vedlikehold av gravsteiner, og hva du har lov til og bør velge når det gjelder pynting, beplanting og lignende.

Blomster til graven

Om det er du som har ansvaret for gravstellet, vet du at det kan være utfordrende å holde det fint med planter og blomster gjennom hele året. Du trenger likevel ikke å ha spesielt grønne fingre for å få det fint. Bruk gjerne blomster og planter som er hardføre, tåler det norske klimaet og holder lenge.

Tusenfryd og Stemorsblomsten er fine og tåler kalde vårnetter. Sistnevnte får du alle mulige farger. Når det blir litt varmere i været, er Betulia og Lobelia mye brukt. En fordel med Betulia er at den kan blomstre opptil flere ganger i løpet av en sommer. Høsten byr ofte på kaldere og våtere vær, og da er lyng og stauder fint å bruke. De mest vanlige variantene er lyng av typene Calluna og Erica. Når det nærmer seg jul er det populært å plante juleroser, pynte med granbar eller en fin mose- eller gravkrans.

Blomster til graven

Miljøvennlige materialer

Et omdiskutert tema er den omfattende sorteringsjobben som gravferdsetatene rundt om i landet får ansvar for, spesielt i etterkant av gravferder da man sitter igjen med en stor andel restavfall. I et miljøperspektiv er utfordringen hvordan blomstene skal håndteres, da det ofte brukes plasttråd eller ståltråd for å feste gravkranser eller enkle bårebuketter. Vår anbefaling er derfor at det i stedet brukes hemptråd som er nedbrytbar, og miljøvennlig type lim for å blant annet feste dekorasjoner på kranser.

Lag din egen gravkrans

Slik lager du din egen gravkrans

Les mer

Jord og planting

Gjødsling er ofte en utfordring på gravsteder, og et godt tips er derfor å bruke langtidsgjødsel når du planter. På denne måten får plantene og blomstene næring gjennom hele sommeren, og samtidig som de har det bedre og blir finere. Du finner denne type gjødsel på alle hagesentre.

Det varierer gjerne fra gravplass til gravplass, men ofte ligger det noen redskaper tilgjengelig. For å være på den sikre siden kommer du langt med en liten spade og et par hansker. En plantegaffel kan også være en god idé, og kan gjøre jobben litt enklere. Når du planter er det viktig å holde seg innenfor kantsteinene og ikke plante for høye blomster.

Bruk av gravlykt og gravlys

Å pynte et gravsted med lys er en av de mest høytidelige juletradisjonene vi har, og hele familien går gjerne samlet til kirkegården for å minnes de kjære som har gått bort. Lys symboliserer både sorg og glede, og gravlykter skaper en fredelig stemning på gravplassen – året rundt. I dag er de fleste gravlysene batteridrevet og med LED, noe som er mer miljøvennlig til forskjell fra tradisjonelle lys. Mange lys har også sensorfunksjon som gjør at lyset går på og av etter gitt antall timer.

Selv om gravlys alltid passer seg, er det likevel noen dager som er mer spesielle. Den første søndagen i november markerer blant annet kirken allehelgensdag. Denne dagen er det vanlig å sette lys på graven, og det er nydelig å se på hvordan kirkegårder over hele Norge lyser opp den novemberkvelden. Også på julaften og 1. påskedag er det, etter norsk kirketradisjon, vanlig å tenne lys på graven.

Gravpynt og dekorgjenstander

I tillegg til blomster og lys, finnes det mye forskjellig gravpynt og dekorgjenstander du kan pynte gravstedet med. Her er det nesten bare fantasien som setter grenser, og hvordan folk velger å pynte graven er ofte personlig. Lovverket tilsier at det ikke er tillatt å ha usømmelige bilder på gravstein. Det samme gjelder for tekst eller annen symbolbruk som kan være støtende.

Pynt og dekor til graven

Mange bruker hjerter eller englefigurer som gravpynt, mens andre ønsker ingen annen pynt enn blomster. Dersom en grav blir besøkt ofte, kan du bruke gravpynt i henhold til sesongene. Vi ser at flere velger å pynte med et egg, noen fjær eller en liten kylling rundt påsketider. Rundt juletider er det ofte populært med stjerner, granbar og kogler. Det er likevel viktig å påpeke at det ikke er noe fasit.

Vedlikehold og rengjøring av gravstein

Det er viktig med regelmessig vedlikehold av en grav, og en gravstein bør vaskes minimum én gang i året. Hvor vanskelig det er å holde gravsteinen ren vil variere, da vi blant annet ofte ser at polerte gravsteiner er enklere å holde rene enn en ru stein. Plassering og værforhold er også faktorer som påvirker hvor raskt en gravstein blir skitten. Fremkomsten av alger og lav kan likevel reduseres dersom steinen jevnlig børstes ren for rusk og nedfallene løv.

Det er enklest å vaske gravsteinen på våren eller høsten, og vi anbefaler at du bruker oppvaskbørste og lunkent såpevann. Vær ekstra forsiktig når du vasker i nærheten av inskripsjoner og påmalte ornamenter slik at fargene ikke pusses bort.

Tips til rengjøring av gravstein

Tips til rengjøring av gravstein

Les mer

Memodo ønsker å gi etterlatte sinnsro, og vår visjon er at alle som ønsker det skal få hjelp med å ivareta et gravsted. Vi har lang erfaring med gravstell, og teamet vårt består av et nasjonalt nettverk av profesjonelle ivaretakere som jobber for å levere en verdig tjeneste.

Trenger du hjelp til beplantning og stell av grav? Les mer om våre tjenester!

Kontakt oss