Memodo medarbeider vasker gravsten

Tips til rengjøring av gravstein

Det er viktig med regelmessig rengjøring av gravsteinen. Dette kan man selv utføre.

Publisert: 16.4.2022 klokken 10:09

Sist endret: 23.2.2023 klokken 08:07

Høsten er her, med fuktigere vær, mer regn og sludd og kjøligere luft. Vintertiden gjør også at dagene føles kortere og mørkere.

Allikevel settes vi i den kjente og kjære stemningen vi som ofte kommer over oss på denne tiden av året. Vi får lyst til å være inne, kose oss med varme drikker og være sammen. Vi tenker ekstra mye på alle våre kjære, både de vi har rundt oss og de som ikke er her lenger.

En tur rundt på kirkegården vekker minner og følelser. Kirkegården på høsten er veldig fin med mange lys som er tent. Men man ser også flere graversteiner som kunne hatt godt av litt ekstra pleie. Det er ulike årsaker til at en gravsteinforfaller, men det er mulig å både forebygge og ivareta gravsteinen.

Rengjøring og rens av gravsteinen

Hvilken type stein, værforhold og plassering på kirkegården er faktorer som påvirker hvor raskt en gravstein blir skitten. Hvis en gravstein er plassert under et tre eller i nærheten av annen vegetasjon, kan den raskere bli mere skitten enn steiner som står mere åpent på kirkegården.

Det er viktig med regelmessig rengjøring av gravsteinen. Dette kan man selv utføre. Hvor vanskelig det er å holde gravsteinen ren vil variere av type gravstein. Polerte gravsteiner er enklere å holde rene enn en ru stein. Alger og lav kan reduseres dersom steinen jevnlig børstes ren for rusk og nedfallene løv.

Rensing av gravsteiner innebærer ofte fjerning av en eller annen form for vekst som lav, sopp og alger. Alger trives i fuktige, ofte skyggefulle omgivelser. De forekommer derfor på steinete overflater som vender mot nord eller under skyggefulle trær. En stein renset for alger blir raskt rekolonisert hvis den ikke holdes tørr. Lav er organismer som består av en alge og en mikrosopp i kombinasjon. Lav kan se ut på flere forskjellige måter. På stein ser de normalt ut som tynne skorper. De fester seg til steinen med hyfer, en slags røtter som trenger inn i steinen. Ved rengjøring kan vanligvis bare den synlige delen av laven fjernes, mens røttene blir liggende. Noen lav er også aggressive mot steinen ved å løse opp overflatelaget og få de ulike mineralkornene til å løsne. Lav og alger holder også på fuktighet, noe som kan bidra til frostskader.

nærbilde av skitten gravstein

Rengjør gravsteinen selv

En gravstein bør man vaske minimum 1 gang per år. Enklest er det å vaske gravsteinen på våren eller høsten. Vi anbefaler vaske med oppvaskbørste og lunket såpevann. Det er viktig å være forsiktig når man vasker i nærheten av inskripsjoner og påmalte ornamenter slik at man ikke pusser bort fargen. For å rengjøre gravsteinen selv trenger du:

• Oppvaskbørste

• Klut

• Lunket såpevann på sprayflaske

gravstein med klut, børste og vannsprute


Vi kan rense gravsteinen for deg

Hvis du har vanskeligheter å selv vaske gravsteinen så kan vi gjøre det for deg. Vi vasker gravsteinen ren for mose, muggsopp, alger og mikroorganismer med vår Sopp og alge fjerner. Produktet er basert på en unik nanoteknologi og er et meget effektivt produkt. Vår sopp og alge fjerner har en god penetrering med aktive ingredienser som dreper alger, lav og sopp ved roten. Vi påfører vannuttynnet sopp og alge fjerner med lavtrykksprøyte. Deretter skrubber vi gravsteinen- med en stiv børste og svamp. Etter at gravsteinen er grundig vasket, skyller vi gravsteinen med vann. Når gravsteinen er tørr, impregneres steinen med vår vannbaserte impregnering. Impregneringen sørger for en usynlig vannmotstand, og sørger for å holde gravstenen ren over lenger tid.

Produktene som vi bruker, er:

  • Vannbaserte og miljøvennlige
  • Er basert på en unik nanoteknologi
  • Impregnerer og forebygger fremtidig misfarging.
  • Norskprodusert

Memodo medarbeider vasker gravstein med børste

Kontakt oss