gravstøtte beplantet med betulia

Tips til blomster på graven

Ønsker du at gravstedet skal være velstelt med vakre blomster ut ifra de ulike sesongene? Vi gir deg tips til fine og lettstelte blomster på graven.

Publisert: 4.1.2022 klokken 15:20

Sist endret: 28.4.2023 klokken 12:14

Ønsker du at gravstedet skal være velstelt med vakre blomster ut ifra de ulike sesongene? Vi gir deg tips til fine og lettstelte blomster på graven.

Om det er du som har ansvaret for gravstellet, vet du gjerne at det kan være utfordrende å holde det fint med planter og blomster gjennom hele året. Du trenger likevel ikke å ha spesielt grønne fingre for å få det fint. Bruk gjerne blomster og planter som er lettstelte, tåler det norske klimaet og holder lenge.

Memodo steller graven for deg

Vi steller graven for deg

Trenger du hjelp til beplantning og stell av grav? Vi beplanter og steller graven for deg gjennom hele året.

Bestill gravstell

Blomster på graven om våren

Mange velger å ta det meste av gravstellet om våren, for å renske opp og plante nytt etter en lang og kald vinter. Når varmen kommer og snøen smelter lengter vi etter å plante de første blomstene for å sette farge til graven. Da er det viktig å velge blomster som tåler de store temperatursvingningene og noen kuldegrader.

Stemorsblomst

Stemorsblomsten er en vårklassiker. Den er fargerik og vakker, krever lite stell og tåler kalde vårnetter. Men vær oppmerksom på at den ikke tåler uttørking. Blomsten er ikke særlig høy, noe som passer fint på en kirkegård.

Tusenfryd

Det samme gjelder for blomsten Tusenfryd som blomstrer fra tidlig vår med røde, rosa eller hvite blomster. Bladene er lysegrønne. På lik linje med Stemorsblomsten er det en lav, krypende vekst. Tusenfryd blir ca 15 cm høy og trives best i sol eller halvskygge.

stemorsblomster på grav

Påskelilje

Påskelilje er også en populær blomst å plante om våren. Den har en blekgul blomst på toppen av stilken, men en sitrongul, trompetlignende bikrone. For å gi påskeliljen de beste forutsetningene, anbefaler vi at du bruker jord som er næringsrik og veldrenert. Om du planter den litt tidlig på våren, behøver du ikke å bekymre deg da påskeliljen tåler noen minusgrader. Påskeliljen trives både i sol og noe skygge.

blomsten påskelilje på grav

Vårlyng

Vårlyng (Erica carnea) er en lavtvoksende lyngplante som blomstrer på våren med teppedannende greiner. Den har små knoppformede blomster på mørkegrønne stengler. Blomstene er vanligvis rosa, men finnes også i mørk rødt og hvitt. Bladene er grønne på oversiden med gult til grønnlig bånd på undersiden. Vårlyngen trives best med godt drenert, moldholdig jord som er nøytral til sur. Sett gjerne vårlyngen i en potte eller urne.

Les også: Alt du trenger å vite om gravstell

Blomster på graven om sommeren

Når det blir varmere i været, anbefaler vi å plante blomster som tåler en typisk norsk sommer med variert vær.

Betulia

Betulia er en vakker blomst som tåler ulike værtyper og som kan være perfekt for norsk sommer. Betuliaen er rikt blomstrende og kommer i fargene rød, mørk rosa og lys rosa.

En fordel med denne blomsten er at den kan blomstre opptil flere ganger i løpet av en sommer og holder hele sesongen. Betulia blomstrer fra tidlig vår til sen høsten og den første nattefrosten.

Betulia trives best i delvise skygge, men tåler også direkte sollys. Den tåler også godt regn og litt tørke. For denne planten er det lurt å bruke langtidsgjødsel slik at du slipper å gjødsle hver uke. Plantes i krukker eller rett i jorden.

Det er ikke uten grunn at Betulia er en av de mest brukte plantene på gravlunder i Norge.

betulia blomster på grav

Lobelia

Lobelia er også et godt valg for deg som ønsker en blomst som klarer seg selv og blomstrer gjennom hele sommeren. Det er en vakker blomst som på lik linje med Betulia, ikke behøver så mye vann og tåler fint å tørke litt opp.

Lobelia blomstrer i blått, hvitt, rosa eller lilla, og holder seg fin gjennom hele sommeren fra mai til frostnettene kommer. Mange velger å bruke Lobelia som en blomstrende ramme rundt gravstedet på kirkegården, og kombinerer den gjerne med andre sommerblomster.

Lobelia blå

Kilde: Opplysningskontoret for blomster og planter

Spansk margeritt

Et annet godt valg er Spansk margeritt. Dette er en plante som trives med litt utfordrende forhold. Planten er blomsterrik og klarer seg særlig godt ved varme og tørre sommere så plasser den gjerne i direkte sollys.

Spansk Margeritt får du i flere vakre farger som nyanser av lilla og rosa. Til sammenligning med den hvite margeritten de fleste kjenner, så har den "spanske" varianten bredere kronblad og større blomster.

Ved litt peie kan Spansk Margeritt blomstre til langt ut på høsten. En annen fordel med spanske margeritter er at det er en blomst som brunsneglen ikke liker.

Bruk langtidsgjødsel ved beplantning slik at du sikrer næring til planten.

Spanske margeritter

Kilde: Opplysningskontoret for blomster og planter

Memodo steller graven for deg

Vi steller graven for deg

Trenger du hjelp til beplantning og stell av grav? Vi beplanter og steller graven for deg gjennom hele året.

Bestill gravstell

Blomster på graven om høsten

Høsten byr ofte på kaldere og våtere vær, og da er lyng og stauder fint å bruke. De mest vanlige variantene er lyng av typene Calluna og Erica.

Calluna og Erica

Calluna, også kalt røsslyng, blomstrer i sine vakre farger i hvitt, rosa og lilla nesten uansett hvor kaldt det er. Erica finnes med både rosa og hvite blomster, og trives best i karrig jord. Slike typer lyng krever lite stell, tåler godt kulde og blomstrer lenge.

beplanting med lyng på grav

Alunrot - Heuchera

Alunrot er en høstplante med særdeles flott bladverk som kommer i mange fargevarianter. Planten er en staude som kommer igjen år etter år.

Alunrot egner seg godt som bunndekkeplante, da den er lavtvoksende, og passer derfor fint foran gravsteinen. Kombineres godt med andre planter.

Sent på høsten vil bladene visne ned, men vil komme med nye blader neste vår. Alunrot er robust og lite utsatt for skadedyr og sykdommer.

Heuchera

Tulipaner og liljer

Om du ikke ønsker å plante lyng på gravstedet, kan løkblomster være et alternativ. Det finnes mange ulike sorter, deriblant tulipaner og liljer. Disse blomstene bør plantes når høsten nærmer seg, da de trenger å gro røtter mens det fortsatt er plussgrader. På denne måten økes sjansen for at løkblomstene overlever vinteren.

Blomster på graven om vinteren

Julen er ofte «høysesong» for å besøke og stelle graver. Utfordringen er likevel det kalde været som gjør det vanskelig å plante noe som helst. Vi ser derfor at mange velger å dekorere graven med granbar eller en fin mose- eller grankrans. Her finnes det stativer som du kan bruke til å henge opp kransen.

gravstøtte med egenlaget gravkrans

Gravkrans

Det er ingen fasit på hvordan kransen skal eller bør se ut. Den kan inneholde alt fra granbar, mose, kongler, bær og stjerner. Fordelen med en gravkrans er at den i tillegg til å være veldig dekorativ, holder seg fin lenge.

Les også: Slik lager du din egen gravkrans

Juleroser

Når det nærmer seg jul er det også populært å pynte med juleroser på gravsteder. Den vakre stauden er robust og klarer seg godt gjennom vinteren, så lenge man får den ned i jorden før frosten kommer.

blomsten julerose på grav

Du kan få hjelp til å ivareta et gravsted

Memodo ønsker å gi etterlatte sinnsro, og vår visjon er at alle som ønsker det skal få hjelp med å ivareta et gravsted. Vi har lang erfaring med gravstell, og teamet vårt består av et nasjonalt nettverk av profesjonelle ivaretakere som jobber for å levere en verdig tjeneste.

Trenger du hjelp til beplantning og stell av grav? Les mer om våre tjenester!

Kontakt oss