Kirkegård om natten med tente lys

Hvorfor markerer vi allehelgensdag?

Dette er dagen vi minnes de døde. Det er et kristent ritual fra 600 tallet, og var opprinnelig en markering av alle avdøde helgener og martyrer.

Publisert: 19.10.2022 klokken 07:41

Sist endret: 4.11.2022 klokken 16:17

Allehelgensdag er dagen vi minnes de døde. Det er et kristent ritual som oppstod på 600 tallet, som opprinnelig var det en markering av alle avdøde helgener og martyrer som hadde dødd for sin tro. Gjennom tidene har markeringen utvidet seg til å være en minnemarkering for alle avdøde.

Kirke om natten med tente lys

Når er det allehelgensdag?

I den Norske Kirke markeres allehelgensdag alltid første søndag i november og allehelgensaften er kvelden før allehelgensdag. Det er derfor ikke slik at vår allehelgensaften og den amerikanske Halloween-markeringen, som alltid feires natt til 1. november, nødvendigvis markeres på samme dag. I 2022 faller allehelgen på 5. og 6. november. 6. november er allehelgensdag i år.

Kirkegård om natten med tente lys ved gangvei

Slik markeres dagen

Ved allehelgensdag er det vanlig å tenne lys ved gravsteder. Ofte vil man kunne se et lyshav fra mange kirkegårder den helgen. Mange kirker holder åpent på allehelgensdag og har ulike markeringer, som minnegudstjeneste hvor navnene på menighetens døde det året leses opp, lystenning og samtale. Markeringen samler mennesker i sorg og savn. Ønsker du å delta på en markering kan du finne ut hva din lokale kirke gjør i år på denne siden: skjerikirken.no

Kirkegård i skumringen med lys og snø

Ønsker du å minnes dine kjære på allehelgen, men har ikke mulighet til å reise til graven? Du kan bestille både lys og blomsterleveranse til graven her.

Rød rose midt i en gruppe med gravlys

Kontakt oss